Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова днес се прости с парламента след

...
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова днес се прости с парламента след
Коментари Харесай

Десислава Атанасова напусна парламента

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова през днешния ден се елементарни с парламента след като депутатите гласоподаваха оставката й.

В петък тя и арбитър Борислав Белазелков, който е кандидатура на ПП/ДБ, бяха определени за конституционни съдии. Решението на Народното събрание провокира вълна от реакции - редица адвокатски колегии се оповестиха срещу избора на Атанасова, а през днешния ден се чака и да има митинг на организацията " Правосъдие за всеки ". Президентът Радев пък нападна решението пред Конституционния съд, където двамата би трябвало да отидат с претекста, че решението на Народно събрание нарушава друго решение - на Конституционен съд, което постановява, че мандатът на новите съдии следва да бъде 7 години, а не цялостния мандат от 9. Радев прикани още - Атанасова и Белазелков да изчакат решението на съда преди да положат клетва, церемонията по която се планува за петък.

Самата Атанасова не участва в пленарната зала, като вместо нея думата взе сътрудника й Тома Биков, който отбрани избора на партията си.

" За страдание през последните дни останах с усещането, че не се схваща функционалността на Конституционния съд и Народното събрание. На чуването на госпожа Атанасова и останалите претенденти нямаше никакви забележки към представянето й, макар че няколко дни преди този момент и няколко дни по-късно се изговориха какви ли не хвърчащи внушения - че тя била надали не некомпетентна, че зависила от партията, която я издига. Не чух нито едно обвиняване в действителна взаимозависимост, а тя е в политиката от 15 години, единственото обвиняване е, че е била народен представител от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрират членове на ГЕРБ! ", прочувствен бе националният представител.

Биков попита - по кое време е имало по-голяма бистрота от тази при избора в Народното събрание, когато президентът или правосъдната квота назначават свои представители в Конституционен съд? " Това е политически избор, да, тъй като това е избор на Народното събрание, а то е политическа институция. "

Макар да стана ясно, че е имало предварителна спогодба сред партиите на председателски съвет гласуването да премине официално и без изявления, опозицията се задейства след изявлението на Тома Биков.

Най-активни по традиция бяха от " Възраждане ", като съгласно Цончо Ганев въпреки и ГЕРБ да приказват, че няма да позволен политическа лустрация на техни членове, то правили точно такава срещу " Възраждане ", отнемайки им контрола на Комисията по надзор на службите. Костадин Костадинов пък се възмути от отхвърли на Атанасова да си направи отказ по каузи в Конституционен съд, касаещи решения на Народното събрание, в които тя е взела участие. " Това не е народна власт, а автокрация, самодържавие ", възмути се партийният водач. Съпартийката му Искра Михайлова пък предвижда - избързаният метод по желание на двамата конституционни съдии ще се повтори и при идното попълване на регулаторите. А главният аршин по желание било да си правилен на Бойко Борисов, Делян Пеевски или посолството, уточни националният представител.

Напрежението се увеличи откакто Искрен Митев от " Промяната " назова Костадин Костадинов " мишок " и изиска от ръководителя той да бъде осъден, тъй като употребявал думата " фашисти ".

" Вашите дейности на могат да бъдат извинени господин Костадинов, извънредно време е да влезете в естествения звук и да се държите човешки, в случай че желаете и ние да се държим човешки с вас ", изострен бе Митов, като поради епитата " мишка " обаче бе глобен със забележка от ръководителя Росен Желязков.

Възмущение изрече и Станислав Балабанов от Има Такъв Народ, съгласно който Конституционен съд към този момент няма да бъде самостоятелна институция. И уточни иронично - толкоз харесвал качествата на Десислава Атанасова като политик, че се колебаел дали да поддържа заявката й за овакантяване на Народното събрание.

Не пропуснаха да разясняват и от Българска социалистическа партия. Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски бе безапелационен - партията му ще гласоподава " срещу " освобождението на Атанасова, тъй като същата била ярка политическа фигура.

Явор Божанков от ПП/ДБ продължи с обвиняванията във връзка с " Възраждане ", като съгласно него партията употребила въпроса с популистка цел. " Прави се опит да се внуши, че Конституционен съд ще вземе някакво решение, тъй като някой щял да отиде там. Не, тези решения са групови и няма по какъв начин един човек да промени дали ще се вземе някакво решение ", уточни Божанков и продължи - задачата било да се окаже напън на Конституционен съд да разреши референдума срещу еврото, който бил противозаконен и противоконституционен. " Имате ли юридическо обучение, с цел да се изказвате всъщност, или ролята ви ще бъде единствено да развеселявате залата ", отвърна му Цвета Рангелова от " Възраждане ", която също бе претендент за парламентарен арбитър.

След още малко нападки и взаимни обвинявания сред Божанков и опозицията, изцяло отвън тематиката на разискваната точка, най-сетне се стигна до гласоподаване. 135 народни представители от " некоалицията " поддържаха оставката на Десислава Атанасова, " срещу " гласоподаваха 31 депутати от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и един от ПП/ДБ (най-вероятно Бойко Рашков), а представителите на " Възраждане " въобще не взеха присъединяване в гласуването, написа нюз.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР